המגדל בהדר – למי? לעיריית חיפה אין מושג איך משקמים שכונה

בתמונה: הדמיית הפרוייקט, מתוך אתר יוסף ואחיו נכסים והשקעות בע"מ.

כתבה ברוח רשומה זו פורסמה בגיליון "ידיעות חיפה" מיום 3 באוקטובר 2014 (קישור לכתבה).

קבוצת תושבים מהדר, הפועלים שנים לשיקום שכונתם וחיזוקה הכלכלי והחברתי, התארגנו לפעול נגד החלטת מנהל ההנדסה של עיריית חיפה לקדם הקמת מגדל בן 28 קומות, ברחוב אחד העם 6-8 בהדר, ע"י היזמים התל-אביביים "יוסף ואחיו".

חברת מועצת העיר חיפה ויו"ר תנועת "חיים בחיפה", ד"ר עינת קליש-רותם, טוענת כי תכניות המגדל חושפות עד כמה ראשי אגף ההנדסה בעיריית חיפה אינם מבינים מה נדרש למען שיקום שכונת הדר, ואינם מבינים את השלכות מעשיהם על הרובע החשוב בעיר הזקוק כבר שנים רבות לשיקום מערכתי, כלכלי וחברתי.

נפחי הבנייה בפרוייקט זה יחרגו מהמותר בצורה קיצונית. על פי תב"ע שאושרה בשנת 2004, פרויקט זה זכאי לאחוזי בניה מופלגים שאינם מתאימים לסביבת השכונה או הרחוב בו נמצא. למרות זאת, היזמים של הפרויקט לא הסתפקו בשלל שהחוק הקנה להם – והחליטו לבקש עוד שטחים, תוך הסתמכות על חוק ממשלתי המאפשר ממ"ד בכל דירה, מעבר למניין השטחים העיקריים. כך למעשה, במקום לחלק את השטח המוקנה להם לדירות בגדלים שונים עבור משפחות גדולות וקטנות כאחד, מקדמים היזמים מגדל שכולו דירות חדר אחד בלבד, ומצרפים אליו ממ"ד "שלא מן המניין", ומצליחים, בתמיכה מלאה של אגף ההנדסה בעיריית חיפה, לבנות מגדל שניפחו כמעט כפול מהמותר.

נוסף על נפח הבנייה המוגזם שמוצע למגדל, קליש-רותם רואה את עיקר הבעיה במרחב האנושי שפרויקט זה ייצור, מכמה סיבות. דירות קטנות של 2-2.5 חדרים, במגדל המכיל 158 יחידות דיור, יהווה מקור משיכה לאוכלוסיות מזדמנות, ארעיות, ולא למשפחות או לזוגות שבוחרים להקים את ביתם ולגדל את משפחתם בהדר. סביר להניח שעיקר בעלי הדירות כלל לא יגורו בהן, אלא ירכשו אותן להשקעה, ויחפשו דיירים רווקים או זוגות צעירים שיאלצו לצאת כאשר מספר הנפשות במשפחה יגדל. סביר להניח שעובדים זרים ותושבים ארעיים ימצאו עניין בדירות קטנות אלה, כפי שניתן לראות קורה ברחובות רבים בהדר. הסיכוי שפרויקט כזה יהפוך תוך שנים ספורות לסלאמס הוא גבוה מאד.

בנוסף מסבירה קליש רותם, וזאת בעקבות היכרותה עם הנושא לעומקו לאחר מחקר עליו עבדה עבור עיריית תל-אביב, בניין גבוה המכיל כל כך הרבה דירות, מחייב תחזוקה של חברת ניהול. בניין כזה לא יוכל להתקיים רק ע"י ועד בית. עלות תחזוקת המעליות, הניקיון, התאורה והטיפול השוטף, תקשה על אוכלוסיות ממעמד נמוך להתגורר שם, ותגביל את האוכלוסיות למעמד סוציו-אקונומי בינוני לפחות. אבל אלה, באופן טבעי, יעדיפו לעצמם דירות מעט יותר גדולות. במילים אחרות – במקרה הטוב אנו עומדים לקבל כאן בניין שיהווה 'תחנת רכבת' של דיירים, שאין להם כל קשר או זיקה לבניין, וההזנחה תחגוג. במקרה הגרוע נקבל פיל לבן עם עשרות דירות מיותמות, בגלל עלויות מחיה יותר גבוהות מהמצופה, ובכלל שאוכלוסייה שתוכל להרשות לעצמה להתגורר שם – תעדיף דירה גדולה יותר.

"מזה שנים שעיריית חיפה מתבלבלת בין פיתוח של עיר לבין שיקום של עיר. בשנים האחרונות היא הפכה אובססיבית בקידום פרויקטי פיתוח, ועל כן עושה נזקים עצומים לסיכויי העיר לשיקום אמיתי בעתיד. התחדשות עירונית אינה רק פיתוח פיסי, הקמת מבנים חדשים או החלפה מדרכות. התחדשות עירונית חייבת לכלול גם היבטים חברתיים וכלכליים, תוך ראיית האוכלוסיות שחיות במקום, וניסיון לחזקן. פרויקט אחד-העם רק יחליש את הדר, לא יעודד משפחות צעירות להתגורר שם, לגדל שם את ילדיהן". לפני חודש ימים פנו חברי 'חיים בחיפה' ליזמי הפרויקט כדי להתעניין ברכישת דירה שם. הם התבקשו להגיע למשרד המכירות בתל-אביב. קליש-רותם מגחכת: "כך נראה פרויקט חיפאי שהוא פרי יוזמה תל-אביבית, הנמכר בתל-אביב, נקנה ע"י תל-אביביים ונבנה ע"י תל-אביביים. אינני מוחה על שיתוף פעולה עיסקי זה, אך מבקשת לברר: למי פרויקט זה מיועד?"

לפני כינוסה של ועדת התכנון השבוע בעקבות הסתייגות סיעת הירוקים, פנתה קליש-רותם ליועץ המשפטי של העירייה בבקשה לדבר בישיבה, ולהציג את הידע המקצועי שרכשה בנושא זה. היא נענתה בשלילה. לטענתו, מדובר בהסתייגויות המועלות על ידי חברי המליאה, ואין החוק המחייב לקיים דיון בנושא. בעקבות כך החליטו חברי 'חיים בחיפה' להעביר את המידע לחברי המועצה טרם התכנסות הועדה, בכתב, באמצעות פעילי שכונת הדר. המסמכים שהועברו לחברי המועצה השאירו את אותותיהם, והביאו להתלקחות הישיבה.

כיוון שלא ניתנה לה זכות הדיבור, החליטה קליש רותם לשאול שאלות, כפי שכן מותר בחוק. בפנייתה למהנדס העיר, שהביע תמיכה מוחלטת בהחלטות היזמים, שאלה קליש רותם "אני מבינה שאתה סומך על היזמים, הלא כן?" לאחר שענה בחיוב המשיכה להקשות "האם מניסיון חייך, המקצועיים והאישיים, נתקלת אי פעם בפיל לבן? האם הפילים הלבנים האלה, שכולנו מכירים, לא נבנו על ידי יזמים שאנשי מקצוע סמכו עליהם?". למשמע ההסברים של היועץ המשפטי של העירייה כי מגרש אחד העם הינו מפגע רב השנים, אמרה קליש רותם "עצוב שאתם מתמודדים עם הבעיה על ידי יצירת בעיה חדשה, רק גדולה יותר".

4 תגובות על ״המגדל בהדר – למי? לעיריית חיפה אין מושג איך משקמים שכונה״

  1. לעינת – יישר כח

    אערכה רבה לנו על מלחמתך בשטויות העירייה

    והפיכת העיר לעיר נורמאלית

    שבוע טוב

    אביבה ומיכאל

    _____

    אהבתי

  2. כל הכבוד ליוסף ואחיו שטובלים ידם בלכלוך החיפאי ומעיזים להשקיע אצלנו מאות מיליוני שקלים, כל הכבוד!! במקום לחזקם אנחנו דוחפים אותם החוצה, הנכון הדבר? טוב שתכנס אוכלוסייה צעירה עם יוזמה ולאו דווקא משפחות, כל דבר בעיתו, יבואו הצעירים ויכניסו רוח רעננה לדכאון החיפאי.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s