רכבל מהצ'ק פוסט לטכניון ולאוניברסיטה – זריקת כסף שתשאיר פיל לבן

שמעתם על התכניות להקים רכבל חדש בחיפה, בין הצ'ק פוסט לטכניון ולאוניברסיטה?
כדאי שתראו את הכתבה של יוסי מזרחי ששודרה אתמול בערוץ 2, שבה אני מתראיינת.

אני מאמינה גדולה בתחבורה ציבורית, היא יכולה לפתור הרבה בעיות בעיר.
אבל הפעם, בצער ובכאב, אני אומרת: זו הולכת להיות טעות. זו זריקה של חצי מליארד ש"ח שישאירו לנו פיל לבן.

נראה שמישהו התבלבל בין מערכת תחבורה לתיירות, לבין מערכת תחבורה להסעה המונית, כי כרגע זה לא זה ולא זה. אם מדובר במערכת תחבורת לתיירות, הרי שאין לה שום הצדקה. אם מדובר במערכת להסעה המונית, הרי שהיא לא יושבת במקום הנכון. היא לא משרתת אפילו לא שכונה אחת בעיר, למרות שהשכונה הכי גדולה בחיפה ואפילו במדינת ישראל – יושבת כמה מטרים ליד. בקיצור – יצאנו קרחים מכל הכיוונים, וזה יעלה לנו חצי מליארד ש"ח.

איך הייתי משפרת את התחבורה הציבורית עם חצי מליארד ש"ח?
זה החלום שלי! הייתי מרימה את כל מערכת התחבורה הציבורית הפנים עירונית – מחליפה מאות אוטובוסים לחשמליים, עושה ריביזיה בקווים, מעלה תדירויות, מקצרת יעדים.
הייתי מוסיפה קווים, מוסיפה תחנות אוטובוס, דואגת לקירוי ולמידע דיגיטלי מעודכן בכל התחנות. הייתי מתכננת מספר מוקדים של חניוני "חנה וסע" שבאמצעותם תרד מצוקת החניה של כלי רכב פרטיים בעיר.
הייתי מתכננת שבילי אופניים בכל השכונות השטוחות בחיפה, וגם משלבת אותם בצורה אחראית כדי למנוע תאונות. הייתי דואגת שאפשר יהיה להעלות אופניים על קרונות ואוטובוסים.

עם היד על הלב, עם כל אהבתי לתחבורה ציבורית, עדיף להעביר את הכסף הזה לצרכים אחרים מאשר לשפוך אותו על פרויקטים כושלים. נכים וניצולי שואה צריכים אותו יותר.

לפני שנתיים התחלתי לחקור את התכנית של הרכבל והעליתי שאלות נוקבות במועצת העיר. לא קיבלתי תשובות. תוכלו לקרוא כאן.

והנה בקצרה:

  • המערכת הזו לא תשרת תושב חיפאי אחד, ולא תוריד כלי רכב חיפאי אחד מהכביש.
  •  המערכת הזו עוברת ליד נווה שאנן, השכונה הכי גדולה בארץ (60 אלף תושבים) ולמרות זאת לא תשרת אותם.
  •  המערכת הזו תוביל אנשים משך זמן כמעט זהה לנסיעת אוטובוס. כיום לוקח לאוטובוס לעבור בין הצ'ק פוסט לטכניון 13 דקות, עם 6 תחנות. לרכבל יקח 10 דקות עם 2 תחנות. מה חסכנו, שתי דקות?
  •  המערכת הו יושבת על תוואי שבו אין פקקי תנועה. רכבלים כדאי לתכנן במקומות צפופים, לא במקומות שכיום הנסיעה בהם זורמת. בדרום אמריקה הרכבלים עוברים מעל הפאבלות, שכונות העוני בהרים, כי שם אין כבישים ואין תשתיות אבל מתגוררים בהם מליוני תושבים. ממש לא המקרה אצלנו.
  •  המערכת הזו הולכת לשרת בעיקר סטודנטים שמגיעים מחוץ לחיפה. כמה כאלה יש שנוסעים על בסיס יום-יומי? כששאלתי לפני שנתיים במועצת העיר, לא קיבלתי תשובה. האם נמדדו הביקושים?
  •  המערכת הזו אינה גמישה. שלא כמו מערכת אוטובוסים שיכולה לשנות תדירויות, להוסיף קווים בשעות העומס ולהוריד קווים בשעות מתות, כאן אנו צפויים לראות קרוניות ריקות נוסעות בחלק גדול משעות היממה.
  •  המערכת הזו דורשת תחזוקה לא פשוטה. האם יש חברה בארץ שיודעת לחלץ אנשים במקרים של תקלות?
  •  המערכת הזו יכולה להרתיע אנשים עם פחד גבהים. מילא. מה יקרה בימים של סופות ורוחות קשות, ויש כאלה לא מעט על מורדות הכרמל? האם מישהו יעז לעלות על הקרוניות?
  •  המערכת הזו תייתר את האוטובוסים. האם יבטלו אותם? מה יקרה בימים שהמערכת מושבתת בגלל תקלות מכניות? האם קווי האוטובוס לאוניברסיטאות של חיפה יבוטלו וישאירו את הנוסעים בלי שום פתרון?

אם תיכנסו לכתבה הארוכה והמלאה, תבינו שרשימת הבעיות גדולה הרבה יותר

2 תגובות על ״רכבל מהצ'ק פוסט לטכניון ולאוניברסיטה – זריקת כסף שתשאיר פיל לבן״

  1. הכל, וגם יותר מכך, כבר נאמר בדיונים ובראיונות ובהרצאות שלי ונכתב במאמרים שלי מיום לידתו של הרכבל המיותר הזה., וגם ממש לאחרונה ברשתות. אז מילא הקרדיט, תודה על האיזכור. מה שחסר זו הפואנטה: איפה כן רכבל – מהרכס לכיוון דרום מערב חיפה, לשרות בי"ח כרמל, רמת אשכול, מורדות הרופא, האיצטדיון, אזורי התעסוקה והקניות, מת"מ, מסוף הרכבת והאוטובוסים, וכמובן חוף הים. זה רכבל 24/7/364 במקום להרוס עוד ואדיות עם עוד כבישים.

    אהבתי

  2. במקום לבכות לדורות, הייתי מציע לשנות את כיוון הרכבל, לשכונת זיו, רמת אלון ולצומת דניה, וככה היו תופסים שתי ציפורים במכה – מזיו ומרמת אלון לטכניון זה 5 דקות, ומצומת דניה לאוניברסיטה, ניחשתם נכון, גם 5 דקות. ובו-זמנית התחנות גם משרתות את התושבים, ומורידות את העומס משמעותית.
    רכבל באוכף המערבי של חיפה אכן מתוכנן ממרכזית חוף הכרמל, אך יש לבנות אותו חכם למשל: תחנה בכרמליה, כבביר ומרכז הכרמל, או לחילופין, מרכז חורב, קרית ספר ומרכז הכרמל(או להמשיך את הכרמלית על רכס זה, למשל).

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s